28.10.13

Tankwagen in gracht in Knokke-Heist

Een volgeladen tankwagen met mazout is maandagmorgen rond 7 u in de gracht beland langs de Spelemanstraat in Knokke-Heist. Dat gebeurde na een slippartij. De bergingswerken hebben een groot deel van de dag in beslag genomen. Eerst moest de mazout worden overgepompt alvorens met de tankwagen kon rechttrekken. Persoonlijke letsels werden niet gemeld. Door het ongeval is er uit het voertuig een tiental liter mazout weggelekt. Deze verspreidde zich op het wateroppervlak over een afstand van 30 meter. De brandweer bracht absorberende doeken aan om de mazout vast te houden. Op die manier is verdere vervuiling stroomafwaarts – richting Isabellavaart - vermeden. 
De tankwagen was gevuld met 18.000 liter mazout. Voordat het voertuig uit de gracht gedepanneerd kon worden, moest de volledige tank overgepompt worden naar een andere tankwagen. Nadien bracht de brandweer absorberende doeken (zogenaamde “worsten”) aant. Deze doeken absorberen koolwaterstoffen zoals mazout maar slorpen daarbij geen water op. 
Het bestuur van de Oostkustpolder dat het onderhoud van de gracht beheert, werd op de hoogte gebracht van het ongeval. Medewerkers van de Oostkustpolder zullen de gracht eerstdaags inspecteren op het vlak van schade, stabiliteit en vervuiling. 
Foto: Jan Morbee