27.10.13

Najaarsnummer van “Cnocke is hier” gepubliceerd

Het najaar nummer van de heemkundige kring behandelt opnieuw diverse onderwerpen.
Hoofdartikel is ‘De Ontwikkeling van Knokke en haar 100 jarig Stadhuis’. Het is inmiddels 100 jaar geleden dat het neogotisch gebouw werd ingehuldigd met  tal van prominenten, een optocht van de lokale verenigingen, het oplaten van een luchtballon en  hoe kan het ook, een vuurwerk als afsluiter.
Kreeg Knokke toen zijn naam als vuurwerkstad?  Danny Lannoy heeft een overzicht van hoe een landbouwdorp werd bestuurd en waar de gemeentenotabelen samenkwamen voor het stadhuis op het Verweeplein werd opgericht.
Verder krijgen we een beeld van de schilderijen die Rodolphe Wytsman borstelde in Knokke. Hij behoorde tot de eerste groep schilders onder Van Rysselberghe die in Knokke verbleven omstreeks 1883. Het gemeentebestuur heeft na een nieuwe aankoop vorig jaar , momenteel  drie doeken van Wytsman.
Eddy Lambrecht zocht in de archieven van het Koninklijk   Legermuseum  en vond gegevens over Duitse militairen, begraven gedurende WOI in Knokke en Heist.
De Willemsfondsboekerij op het Gemeenteplein sloot onlangs haar deuren. Een korte historische schets over de werking en het gebouw maken deel uit van een afzonderlijke rubriek.
We krijgen ook een reeks vergelijkende foto’s te zien van ‘Knokke vroeger en nu’ die werden tentoongesteld vorig jaar naar aanleiding van het 40 jarig bestaan van de kring.
Dr. Paul Mattelaer schreef de biografie van zijn vader Eugène Mattelaer, voormalig burgervader van Knokke. Deel I behandeld de studententijd als praeses in Leuven , de moeilijke jaren 1935-1940,de ‘Achtiendaagse veldtocht’ en zijn verblijf in Colditz, Duitsland in 1940. 
Lezing:  ‘De Ontwikkeling van Knokke en haar 100 jarig stadhuis’  door vz. D.Lannoy
Vrijdag 9 november 2013 20.00u   Scharpoord  lokaal 101   gratis toegang 
Lid worden: Rekeningnummer “Cnocke is hier” Luc.M.Lierman (penningmeester)
BE26 7380 3197 1929  BIC KREDBEBB  12 €

De leden ontvangen twee geïllustreerde brochures (50 blz). Oudere nummers zijn nog verkrijgbaar bij secretaris Dirk Overstraete, Lippenslaan 8.