28.10.13

Crisis belangrijkste verklaring voor dalende toerismecijfers

Uit de KITS-cijfers (Kust Indicatoren Toeristische Sector) blijkt dat de toeristische sector het voorbije jaar nog steeds te lijden heeft onder de crisis. Aan de kust werden tussen januari en augustus 2013 overal minder vakantieverblijven verhuurd en ook het dagtoerisme viel terug. Een lichtpuntje is dat het aantal hotelovernachtingen wel een stijging kende. Ook de fantastische zomer zorgde voor beterschap: juli en augustus brachten voor Knokke-Heist een kentering in de cijfers. 
Lichtpunt: meer hotelovernachtingen
Overal aan de kust is het aantal hotelovernachtingen gestegen ten opzichte van 2012. Het gaat om een stijging met 4%. Knokke-Heist deed het nog iets beter, want onze gemeente kende een stijging van 5%. Het mooie resultaat is vooral te danken aan de zomermaanden (+9%). Tijdens het voorjaar was de stijging minder sterk. 
Daling verhuur vakantieverblijven 
De verhuur van vakantieverblijven (vooral appartementen) daalde overal in het land. Toch was er aan de kust een sterkere daling: -7%. Ook in Knokke-Heist was er een forse daling van -6%, maar het mooie zomerweer bracht in onze gemeente soelaas. Tijdens de maanden van juli en augustus werd er zelfs een stijging van 1% genoteerd.
Forse terugval dagtoerisme (behalve in juli en augustus)

Het dagtoerisme kent de voorbije jaren forse klappen. In vergelijking met 2009 is het dagtoerisme in onze gemeente met maar liefst 31% gedaald, aan de volledige Kust was dat 29%. Het voorbije jaar kreeg Knokke-Heist het bovendien een stuk zwaarder te verduren dan de rest van de kust, met resp. een terugval van 9% en 5%. Juli en augustus waren in vergelijking dan weer toppers. Aan de kust steeg het dagtoerisme in die periode met 4% en ook Knokke-Heist kende in juli en augustus meer dagjestoeristen: +2%.