1.8.13

Shantykoor Blankenberge opnieuw in Heist

Museumavonden zonder Shantykoor Blankenberge is als een café zonder bier. Het veertigkoppig mannenkoor geleid door een vrouwelijke dirigent houdt de wind in de zeilen. Meezingen is verplicht! Tussen twee optredens door in Boulogne en het Bretoense Paimpol zijn ze opnieuw te gast in Museum Sincfala.

Een streekgebonden 'Must'
Van in het begin koos het koor voor een echt shanty repertoire, maar de typische Vlaamse zeemansliederen uit de roemruchte IJslandvaart konden niet ontbreken. Aan de kledij werd ook aandacht besteed: allen zijn uitgedost in de typische zeemansplunje van het vissersvolk aan de Vlaamse kust.

In dertien jaar is het Blankenbergse Shantykoor een vaste waarde geworden op alle grote maritieme evenementen in het buitenland alsook in Vlaanderen zoals Oostende voor Anker, Festival van het volkslied aan zee (Oostduinkerke), Vis en Folklorefeesten (Mariekerke) en folkloristische evenementen aan de Vlaamse Kust zoals Paravangfeesten (Blankenberge), Visserijfeesten (Oostende), Zeewijding (Wenduine) en de Havenfeesten (Blankenberge).

Shanty
Voor het ontstaan van het woord "shanty" bestaan meerdere verklaringen. Eén daarvan is dat het woord is afgeleid van het Franse "chanter of chantez", zoals de Franssprekende neger-bootwerkers in New-Orleans het uitdrukten. Anderen zeggen, dat het woord is afgeleid van het Engelse woord "chant", wat zoveel betekent als zingen of een aanduiding voor negerliederen.
Gevarieerde Museumavonden
De laatste Museumavond in Sincfala vindt plaats op 8 augustus. Dan kunt u genieten van het muzikale optreden van de Brugse groep Ambrazar. Ook hier start de rondleiding met gids telkens om 18.30 en 19 uur. Het optreden vindt plaats van 20 tot 22 uur.