2.8.13

Buurtinformatienetwerk niet blij met trage info Politie

In oktober 2012 werd in samenspraak met de politie en de burgemeester van Knokke-Heist een buurtinformatienetwerk opgericht en een charter ondertekend. Intussen zijn honderden handelaars aangesloten die zich continue vragen stellen, die op de hoogte willen gebracht worden van verdachte feiten om allen samen alerter te zijn, overvallen en diefstallen te voorkomen. Het is een afgesloten systeem en dit in verband met de wet op de privacy, bij het ondertekenen van het charter wordt duidelijk akkoord gegaan met het niet verspreiden van de gegevens, via sociale media, pers, enz.

"Gisteren moeten wij dan als coördinators en handelaars via de pers vernemen dat er een overval gepleegd is in de Kustlaan, en dit een paar uur later dan de gepleegde feiten" aldus een coördinator. "Doch het systeem heeft een Bin-Foon voor heel dringende gevallen en de gewone berichtgeving via mail. Als dit dadelijk geactiveerd wordt door de politie, kunnen wij alle handelaars op de hoogte brengen om uit te kijken naar de verdachten, de verdachte voertuigen, verdachte gedragingen, enz. Tot onze grote spijt moeten wij vaststellen dat het al meerdere malen voorgevallen is dat wij niet op de hoogte werden gebracht en dus ook niet iedereen konden verwittigen zoals afgesproken. Wij hebben niet de toestemming om op eigen houtje actie te ondernemen. Het is de taak van de politiebeambten van dienst om de BinZ op te starten en gebruik te maken van het systeem, maar daar wordt tot op heden geen gehoor aan gegeven, en moeten wij zoals iedereen het met de berichtgeving van de pers doen. Doch zou er al veel intern in Knokke-Heist kunnen opgelost worden bij het gebruik van de BinZ."

Goede samenwerking met  preventiedienst maar niet met interventiedienst.
Statistisch gezien daalt de criminaliteit bij een goed samenwerkend buurtinformatienetwerk tussen de politiediensten enerzijds en de handelaars (burgers) anderzijds. “Het is zo dat wij jullie, aangesloten handelaars niet,  konden verwittigen zoals de bedoeling is, daar wij zelf geen informatie bekomen om jullie op de hoogte te stellen. Deze communicatieproblemen proberen we al maanden op te lossen, zodoende dat de werking van de BinZ niet in gedrang komt. Hopelijk krijgen we na dit voorval ergens gehoor” aldus een coördinator van het netwerk.