29.7.13

In Heist wordt het pijproken nieuw leven ingeblazen…

Demonstratiewedstrijd pijproken in Knokke-Heist
In het kader van de succesvolle tentoonstelling over de cafés in Heist-Duinbergen organiseert de heemkring Heyst Leeft in samenwerking met de Koninklijke Rokersclub Heist en het museum Sincfala een demonstratiewedstrijd pijproken in het museum Sincfala op dinsdag 6 augustus aanstaande. De demonstratie gaat van start om 19u. De nodige uitleg zal gegeven worden over het normale verloop van zo’n wedstrijd zodat het publiek kennis kan maken met dit oud volksgebruik.

De traditie van samen een pijpje te stoppen en “prijs te roken” is meer dan een eeuw oud. Het was namelijk in 1883 dat een groepje ”Ware Vrienden” in Heist besloot een Rokersclub op te richten. De bedoeling was om tussen pot en pint een extra ‘verzet’ te hebben tijdens de lange donkere wintermaanden. De vissers konden ’s winters in hun kleine platte schuiten nauwelijks naar zee. Ze breiden netten en boerden allemaal wat, maar hadden in de duistere avonden ook veel vrije tijd. Wedstrijd roken was goed vertier en het was ook heel goedkoop.

Roken zonder rook
Wat velen niet weten is dat bij dergelijke wedstrijd er quasi geen rook in het lokaal aanwezig is.  Immers de arme vissers hadden er in de tijd niets beter op gevonden om hun verblijf in het volkscafé door te brengen met het roken van een pijpje maar wel zo dat men zo lang mogelijk kon genieten van een minimum aan tabak. De kunst is dus om het vuur in de pijpenkop brandende te houden met een minimaal verbruik van tabak. Bij het wedstrijdroken komt het er steeds op aan om de vlam zo lang mogelijk in zo weinig mogelijk tabak te houden; een hele kunst! Dat staat allemaal keurig omschreven in het reglement. Vrouwen kregen 3 gram en mannen 4 gram tabak. Tegenwoordig is dat 3,5 gram voor iedereen. Daarnaast ook twee lucifers en een pijpehouder. Men krijgt twee minuten om de pijp aan te steken. Daarna moet "alle vuur" van tafel verdwijnen. "De kunst bestaat erin de pijp zolang mogelijk te laten roken. Ge moet dus heel zuinige trekjes nemen. Niet-rokers doen dit doorgaans beter dan rokers", zei wijlen André Serreyn een paar jaar geleden. Vroeger werden ook kampioenschappen tussen de diverse clubs in heel de Benelux georganiseerd. Vaak togen de Heistse pijpenrokers met de bus op weg om elders “prijs te gaan smoren”. Regelmatig konden ze daarbij ook de kampioenstitel binnenhalen.


De toegang tot deze demonstratiewedstrijd is gratis.  Iedereen die dat wenst kan het pijproken eens proberen.