2.8.13

N-VA Knokke-Heist pleit andermaal voor betaalbaar wonen

In een mededeling zegt de N-VA Knokke-Heist de cijfers van Kind en Gezin niet te negeren.  15,4% kansarmoede in Knokke-Heist is reëel.  Een verdrievoudiging in 6 jaar tijd.  We moeten dringend oplossingen zoeken in plaats van onze kop in het zand te steken.  Deze oplossing is drieledig : 1.betaalbaar wonen door een gezonde mix in woningaanbod. 2.  andere tewerkstellingsmogelijkheden creëren, los van horeca, zorg en kleinhandel  3. aandacht besteden om kansarmen en anderstaligen zo goed mogelijk te integreren in het sociaal-cultureel leven in Knokke-Heist.  Een ommekeer in het beleid is dus zeker nodig !

Kansarmoede in Knokke-Heist verdrievoudigd 
Recent publiceerde Kind en Gezin haar kansarmoedecijfers 2012 in Vlaanderen.  Kind en Gezin is toonaangevend in dit soort onderzoeken en doet dit al vele jaren, telkens op basis van een welbepaalde definitie van kansarmoede en 6 criteria (maandinkomen gezin, beroepsopleiding ouders, arbeidssituatie ouders, huisvesting, ontwikkeling en gezondheid van de kinderen).Het zijn de regioteamleden die op huisbezoeken of tijdens de consultaties deze basisgegevens inwinnen.  In 2012 is in Knokke-Heist het kansarmoedecijfer 15,4%.  In 2006 was dit cijfer, op basis van hetzelfde onderzoek, nog 5,5%.  Een verdrievoudiging dus. 

"OCMW-voorzitter negeert en ontkent de cijfers".
Het valt N-VA Knokke-Heist op dat de OCMW-voorzitter de studie niet kent. Erger nog, ze ontkent de cijfers en negeert daarmee het probleem.  ‘Van een OCMW-voorzitter, schepen van Sociale zaken en Wonen mag je verwachten dat ze, zeker bij het begin van een legislatuur, de problemen erkent en nieuwe oplossingen aanreikt.  Hier niet dus.’ stelt Katja Bataillie, OCMW-raadslid voor N-VA, vast.    ‘De meerderheid ontkent altijd de sociale problematiek en mikt met hun beleid enkel op hoge inkomens.  Hierdoor wordt de kloof tussen arm en rijk nog groter.  Ook vastgoed en immobiliën zijn de vaste partners van de meerderheid.  Zo stijgen de prijzen van de woningen nog forser dan in andere kustgemeenten, en zijn ook de huurprijzen bijzonder hoog.  Voor eenoudergezinnen of gezinnen met een ‘modaal inkomen’ liggen deze vaste kosten hoog zodat er weinig marge is in het maandelijks budget.  Geld dat dus niet kan gaan naar bvb. gezondheidszorgen, socio-culturele activiteiten of andere.  Dat raakt de kern van kansarmoede’ vervolledigt OCMW-collega Jean-Marc Gillardin.

Kansarmoede is niet hetzelfde als armoede
De OCMW-voorzitter vergist zich ook als ze armoede verwart met kansarmoede.  ‘Al er in Knokke-Heist minder dossiers behandeld worden, dan is dat puur omdat leefloners, mensen met een vervangingsinkomen echt niet meer in Knokke-Heist kunnen wonen.  Kansarmoede betekent iets anders. Vooral éénoudergezinnen, gezinnen waar maar 1 persoon een vast of tijdelijk inkomen heeft en/of gezinnen waar de thuistaal niet het Nederlands is, worden het vaakst getroffen.  Wie in Knokke-Heist het profiel van de lagere schoolkinderen bekijkt moet vaststellen dat de cijfers inderdaad kloppen.  Het beleid van vandaag zorgt ervoor dat de middenklasse verdwijnt uit Knokke-Heist’ vult Katja aan. 

Dringend het beleid keren voor het te laat is.

De enige oplossing is het beleid keren.  Zorgen voor betaalbaar wonen met een mix aan diverse woontypes voor de eigen inwoners, voor de jonge gezinnen, is een eerste stap.  Maar ook andere tewerkstellingsmogelijkheden creëren, kan het tij doen keren.’ aldus Katja en Jean-Marc.  N-VA zal net deze accenten leggen bij de bespreking van het meerjarenplan.