30.5.13

Haai in de Box: drugpreventie voor kinderen

Scholen uit Knokke-Heist kunnen vanaf volgend schooljaar de educatieve box  ‘Haai in de Box’ ontlenen bij de Jeugddienst. Het gaat om educatie over druggebruik voor kinderen in het vijfde en zesde leerjaar. Het project steunt (zorg)leerkrachten en CLB-medewerkers om preventief te werken met de leerlingen rond sociale vaardigheden en het gebruik van legale middelen.

Preventie van jongs af 
Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds vroeger starten met het gebruik van tabak, alcohol en medicatie. Die leeftijd ligt intussen tussen de 10 en 12 jaar. Daarom is het van groot belang dat er ook in het basisonderwijs al aandacht besteed wordt aan preventie.

Sociale vaardigheden
De nadruk van het project ligt op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Op deze manier leren de kinderen omgaan met de middelen. De box bevat didactisch materiaal om te werken rond zelfbeeld, zelfwaarde, zelfvertrouwen,… Dit zijn belangrijke aspecten voor de kinderen om verantwoord deel te kunnen nemen aan het sociale leven.

Inhoud van de box

Haai in de Box bevat een handleiding voor de leerkracht. Die handleiding bestaat uit een didactische fiche per spel, boek of educatief pakket met inhoudelijke en praktische informatie over het materiaal. Per fiche staat vermeld welke eindtermen de leerkracht kan bereiken door het materiaal te gebruiken. Zo kan die zelf bepalen met welke materialen hij of zij aan de slag wil. Het is namelijk erg belangrijk om op maat van de specifieke klas te kunnen werken.