26.5.13

Achttiende Vistival zet de visserij in de kijker

Op zondag 2 juni organiseert Unizo Heist-Duinbergen de achttiende editie van het jaarlijkse Vistival. Dit festival dat vis in de kijker plaatst, past binnen de Dag van de Heistse Visserij en gaat van start vanaf 10 uur. U krijgt er zicht op het verleden, het heden en de toekomst van de visserij. Het leven van en met de zee kunt u ontdekken in een ruime waaier van tentoonstellingen en demonstraties. U kunt er ook smullen van tal van lekkere visspecialiteiten. Stip de datum dus alvast aan in uw agenda!

Het sfeervolle Vistival dompelt Heist jaarlijks onder in ambiance en is intussen een echte traditie geworden. U kunt er genieten van een onvergetelijke dag vol animatie en optredens. Er zijn ook tal van standjes: waar vis gebakken wordt, een grote wijn- en oesterstand en nog veel meer.

Op het Heldenplein en de Graaf d’Urselllaan is er een tentoonstelling van miniatuurboten. U kunt er ook antiek en brocante uit de visserij en de zee bewonderen. De Zeedijk is het decor voor een reuzenbassin met varende miniatuurboten. Op het Heldenplein kunt u verder kuieren langs infostandjes van de Zeevaartpolitie en de VDAB of een demonstratie bijwonen van nettenbreien.

De put van het Heldenplein vormt dan weer het toneel voor een visfileerdersdemonstratie van de VDAB. Hier kunt u tijdens de proeverij ook smullen van gebakken pladijs, maatjes, oesters, wulken, gamba’s, droogvis, paella. U kunt ook gratis proeven van de vermaarde vissoep want Martin Vandenbroucke is traditiegetrouw weer van plan om een gigantische ketel met 2.000 liter soep te bereiden. Verder vindt u hier nog een bar en een wijnbar en kunt u een demonstratie van ambachtelijk zalmroken bijwonen. Ook hier is proeven mogelijk.

Het Vistival wordt opgeluisterd door tal van optredens op een groot podium. Folkloristische zang- en dansgroepen zorgen vanaf 12 uur voor een voortdurende animatie: Koninklijke Ceciliaharmonie (12 uur), Bramble & Rose (13 uur), 4 Beaufort (14.30 uur), Joe Mullem (15.30 uur) en Duo Ferket (16.45 uur).