20.8.07

Deelnemersveld Eneco Tour

Maandag heeft organisator Rob Discart tekst en uitleg gegeven bij het deelnemersveld van de Eneco Tour, die vrijdag in Knokke-Heist arriveert. In totaal nemen er 21 ploegen aan deel. Deze Ronde van de Benelux start woensdag in Hasselt met een proloog van 5,1 km. Onder de deelnemers zowel spurters als klassementsrijders. Voor enkele voorziene massaspurten kan het spannend worden in duels tussen Robbie McEwen, Gert Steegmans, Mark Cavendish (winnaar Scheldeprijs), Thor Hushovd, Jimmy Casper, Niko Eeckhout en Tom Steels.


Het parcours is behoorlijk selectief met in de eerste rit in lijn de zwaarste hellingen uit Luik-Bastenaken-Luik. Tussen Antwerpen en Knokke worden enkele hellingen uit de Ronde van Vlaanderen beklommen zoals de Valkenberg en de Berendries. Na het vertrek uit Heist en net voor de aankomst in Putte zullen de renners ook nog een paar keer de Beerzelberg moeten aandoen. Dat is een zogeheten getuigenheuvel en meteen het hoogste punt van de Provincie Antwerpen. Het zullen dus sterke benen moeten zijn die voor de eindzege in aanmerking komen.

Wie schuiven de ploegen zoal naar voren? Forster en Fothen (Gerolsteiner), Vladimir Gusev (winnaar Ronde van België), Yaroslav Popovych (achtste in de Tour en enkele jaren geleden derde in de Giro), Alessandro Ballan (winnaar Driedaagse van De Panne, Ronde van Vlaanderen en afgelopen zondag nog Hamburg), Thomas Dekker, Michael Boogerd, Kim Kirchen (zevende in de Tour), David Millar, Simon Gerrans, Maarten Tjallingii (vorig jaar winnaar Ronde van België) en enkele beloften zoals Mikel Astarloza, Lars Bak, José Ivan Gutierrez. Bij de Belgen is het wellicht uitkijken naar Frederik Willems, een gemotiveerde Nick Nuyens, Peter van Peteghem, Wouter Weylandt, Bjorn Leukemans, Leif Hoste of Greg Van Avermaet.

Rittenschema:

22/08: proloog in Hasselt (5,1 km)
23/08: Borgworm - Eupen (189,5 km)
24/08: Antwerpen - Knokke/Heist (199,1): officieuze start aan het provinciehuis (11u15), officiële start Beatrijslaan (Linkeroever/Zwijndrecht)
25/08: Knokke/Heist - Putte (170,8 km): met enkele keren de Beerzelberg in de lokale rondes
26/08: Maldegem - Terneuzen (182,7 km)
27/08: Terneuzen - Nieuwegein (179,9 km)
28/08: Beek - Landgraaf (177,4 km)
29/08: tijdrit Sittard - Geleen (29,6 km)