22.8.07

Badstad klaar voor 9de Zwintriathlon

Op woensdag 5 september maken Knokke-Heist en Sluis zich op voor de 9de Zwintriathlon. Niet minder dan 900 triatleten uit 8 verschillende landen gaan dan de uitdaging aan om 1 km te zwemmen, 41 km te fietsen en 10 km te lopen. Nieuw dit jaar is dat er in totaal 9 startreeksen zijn. Zo hopen de organisatoren het zwemcomfort van de deelnemers te bevorderen.

Onder de deelnemers heel wat triatleten met naam en faam. Met op kop natuurlijk de meter en de peter van de organisatie, de Sluisse Térèse van Lare en Iron Man Luc Van Lierde. Maar verder ook de BV’s Ludo Van Campenhout (schepen te Antwerpen), Dirk Gerlo (sportjournalist VRT), Hans Vandeweghe (sportjournalist de Morgen), Paul De Knop (adjunct-kabinetschef Minister Anciaux) en Didier Engels (de helft van het JIM TV deejee duo Hermanos Iglesos). Opmerkelijk is ook de deelname van Michel Péretie, CEO van titelsponsor Bear Stearns Europe en Peter Vercaemst, CEO van sponsor Biover. De Zwintriathlon wordt verder ondersteund door sponsors Immo DEVA, groep Van Wellen, Fincioen en de Rabobank.

Om op het hoogste podium te klimmen zal Van Lierde in de 1ste plaats moeten afrekenen met een andere ex-winnaar Rutger Beke. Beide favorieten zien in de Zwintriathlon de ideale wedstrijd om zich een laatste maal te tonen vooraleer hun steven definitief op de Iron Man van Hawaï te richten. De 2 tenoren zullen zeker moeten rekening houden met de Spaanse runner-up van vorig jaar David Castro Iglesias, met de leider in de tussenstand van de Belgische superprestige Stijn Gooris en met ex-podiumklant Stijn Demeulemeester evenals met Karel Pardaens, Bert Jammaer en Dennis Devriendt. Opvallend is verder ook de deelname van een wereldtopper in het duatlon, Rob Woestenborghs, die in het fietsen en lopen zeker een stevige remonte zal maken.

Bij de dames voert titelverdedigster Françoise Wellekens het deelnemersveld van 146 dames aan. Met dit nieuw recordaantal zien de organisatoren zo hun inspanningen beloond om een vrouwvriendelijke wedstrijd uit te bouwen. Het meeste tegenstand valt te verwachten van Joke Coysman, Kristien Vleugels en de aan een 2de carrière gestarte pionier van de sport Lieve Cappaert-Paulus. Benieuwd of Terèse van Lare, dit seizoen wat al te veel geplaagd door kleine kwetsuren haar prachtprestatie van vorig jaar kan herhalen door als ouderdomsdeken in de top 10 bij te dames te eindigen.

De Bear Stearns Zwintriathlon is meteen het laatste luikje van een triatlondrieluik in Knokke-Heist. Op 25 augustus nemen 500 kinderen tussen 3 en 13 jaar deel aan de Scapa Sports Iron Kid, daags nadien proeven 250 deelnemers tussen 13 en 99 jaar van hun 1ste recreatieve Finishers Triatlon.

De triatlonmicrobe lijkt niet meer te stoppen in de badstad. Op 5 mei, bij de start van de inschrijvingen voor de Zwintriathlon hebben de organisatoren in 1 dag 1.224 aanvragen ontvangen. De 1.000ste en laatste deelnemer werd aan het deelnemersveld toegevoegd 8 minuten en 32 seconden na het openen van de inschrijvingen. Ook de Scapa Sports Iron Kid en de Finishers triatlon waren 3 weken na het openen van de inschrijvingen volzet. De cursus 3atlon 4 fun telde maar liefst 110 inschrijvingen … 224 inwoners van Knokke-Heist nemen dit jaar deel aan de Zwintriathlon! Onder hen een 10-tal personen die de afgelopen 2 jaar met triatlon kennis maakten via de cursus 3atlon 4 fun.

De organisatoren beogen er alvast andermaal een echt feest van te maken met de deelname van 20 ludieke (verklede) deelnemers en niet minder dan 11 muzikale en ludieke attracties langsheen het parcours. O.a. de stripfiguren Jansen & Janssen, professor Barabas, Thomas Pips en Tarjan and the apes verschijnen aan de start.

Ook aan de toeschouwers is gedacht. Elke deelnemer draagt een gepersonaliseerd wedstrijdnummer. Hierbij nodigt men de toeschouwers uit om aangemoedigd te worden. Er worden 2 Zwintriathlonbussen ingelegd. Hiermee kan men van aan het Casino naar Sluis en terug. Tussentijds wordt er een stop gemaakt aan Schaepenbrugge, een mooi uitzichtpunt op het fietsparcours. 85% van dit fietsparcours is trouwens voor de toeschouwer te volgen met de fiets. De route is bewegwijzerd. Op 7 locaties op het parcours wordt de 2de editie van de Zwintriathlonkoerier verspreid. Dit is een gratis krantje met o.a. de deelnemerslijst.