9.4.13

Vlechtwerken met snoeiafval in Knokke-Heist


Wie in zijn tuin enkele heesters en bomen heeft staan die bij het snoeien lange rechte takken opleveren, kan zeker overwegen om hiermee een fraai vlechtwerk te maken. Maar, hoe begin je eraan? De compostmeesters van Knokke-Heist helpen je op weg. Op zaterdag 13 april kun je een workshop volgen die doorgaat van 9 tot 12 uur. Plaats van afspraak is de compostdemonstratieruimte in de Noordhinder te Heist. Compostmeester Willy Vanlandschoot begeleidt deze workshop.

De deelnemers werken stapsgewijs aan een verhoogd plantvak in vlechtwerk. Ze beginnen met een rand van stevige steunpalen die zo’n 30 cm in de grond, of zekers minstens half zo diep als het bovengrondse gedeelte worden geplaatst. Tijdens het vlechten wordt iedere steunpaal afwisselend naar voor en naar achter geforceerd zonder dat die daarbij plots scheef gaat staan of breekt.  Er zijn heel wat bomen en heesters waarvan je de takken kunt vlechten. Wilg en hazelaar zijn de meest gekende soorten, maar ook tamme kastanje, es, populier en sierheesters zoals kornoelje en vlinderstruik leveren bij het snoeien rechte, soepele takken op die in aanmerking komen. Je kunt hier talrijke creaties mee maken, zoals poortjes, tuinafsluitingen, lage boordjes rond borders,…Alles is gebaseerd op het hetzelfde principe. Wij kiezen op 13 april voor een plant vak waar we nadien een siertuintje zullen van maken.

Deze workshop is gratis voor iedereen. Inschrijven kan op het nummer 050/630198 of via email siska.willems@knokke-heist.be