19.7.13

Vanaf vandaag beperkt Zeeuwse Mosselen uit bodemcultuur

De start van het Zeeuwse mosselseizoen uit de bodemcultuur haalt onverwachts toch onze nationale feestdag. Een kleine week vroeger dan aangekondigd zullen er vanaf vandaag vrijdag 19 juli al mosselen van Zeeuwse oorsprong aan de horeca en vervolgens ook de supermarkten worden geleverd. Dat zegt het Antwerpse visbedrijf Verbiest, dat samenwerkt met Zeelands Roem. Door de slechte weersomstandigheden van het afgelopen voorjaar hadden de Zeeuwse mosselkwekers en -handelaars eerder laten weten dat de start van het nieuwe mosselseizoen verlaat werd tot 24 juli. “Maar door het onverwachts goede weer de laatste twee weken hebben de mosselen goed kunnen groeien,” laat Nico Roodhooft, verantwoordelijke verkoop van de visverdeler Verbiest, weten. Wel wordt er momenteel nog maar één maat aan de horeca verkocht, met name de jumbo-mosselen.

Prima vleesgewicht

Dinsdag 16 juli zijn op de mosselveiling in Yerseke trouwens de eerste Zeeuwse mosselen uit de bodemcultuur geveild. De enige aanvoerder, de BRU 36, bood 636 nettoton aan uit de Hammen met een stukstal van 143 en een vleesgewicht van 26,7 procent. Koper Triton voor 265,56 euro per 100 kilo. Dinsdagmiddag om 16.00 uur volgden nog twee aanvoerders uit hetzelfde vangstgebied. De lading van de BRU 50 (426 ton) ging het eerst onder de hamer. Deze mosselen kookten bij een stukstal van 148 een vleesgewicht van 32,2 procent.