12.3.13

N-VA pleit voor horecaplan en horecacoach

Knokke-Heist telt gemiddeld één horecazaak per 85 inwoners. Het gemiddelde in Vlaanderen is één horecazaak per 192 inwoners. N-VA gemeenteraadslid en horecaexpert Luc Dieltiens en fractieleidster Cathy Coudyser pleiten daarom voor een horecabeleidsplan en -coach voor de kustgemeente. Deze maatregelen moeten de kwaliteit van de horeca verhogen en de starters de nodige begeleiding bieden. Luc Dieltiens “Om echt rendabel te zijn is een verhouding van één horecazaak per 350 à 400 inwoners aangewezen. In Knokke-Heist zitten we daar dus ver onder. Daarom pleiten wij voor een horecabeleidsplan. Dat plan schept een kader voor de ontwikkeling van de horeca en de lokale economie”, zegt Luc Dieltiens. “Een horecabeleidsplan zal de horeca kwalitatief naar een hoger niveau brengen”. Cathy Coudyser vult aan: “Door een aantrekkelijke horeca uit te bouwen, versterken we de troeven van onze gemeente”. Om een degelijk horecabeleidsplan op te stellen moet er eerst een omgevingsanalyse worden gemaakt. Cathy Coudyser: “In de onderzoeksfase worden gesprekken gevoerd met alle betrokken partijen. Men kan onderzoeken welke types horecazaken er zijn, door wie die bezocht worden en of die goed ingeplant zijn. Zijn er bijvoorbeeld genoeg broodjeszaken in de omgeving van scholen en kantoren? Daarnaast kan men ook onderzoeken of er in een bepaalde buurt teveel horecazaken zijn of net te weinig en of er voldoende verschillende types horecazaken zijn.” N-VA pleit ook voor de aanstelling van een horecacoach. Deze begeleidt starters, geeft brochures uit, informeert over wettelijke procedures en nieuwe trends, begeleidt de horeca bij het opstellen van een bedrijfsplan, organiseert vormingssessies,…