skip to main |
skip to sidebar
Dit najaar start Luc Lierman in Knokke-Heist met de eerste fruitperserij in de regio. De bedoeling is dat particulieren met hun eigen fruit naar de perserij gaan om er een gezonde drank van te laten maken. Via een zogeheten kistenkantelaar komt het fruit in de spoelbak terecht voor een eerste reiniging. Na een tweede wasbeurt passeert het fruit bij de rasp waarna de pulp gewalst wordt en via fijne zeven afgevoerd wordt naar een bezinkingstank. Nadien treedt het pasteurisatietoestel in werking. Alles wordt een korte tijd verwarmd tot 80° waarna men kan bottelen. Ofwel gaat de vloeistof in flessen ofwel in boxen van 5 liter. Na ruim één dag kan het persverse vruchtensap -dat ongeveer één jaar houdbaar is- afgehaald worden. Het is klaar voor consumptie. Niets gaat trouwens verloren want de uitgeperste pulpresidu krijgt een eindbestemming als veevoeder voor de runderen. Het grote voordeel van het procédé is volgens Luc Lierman “de verwerking van een eigen product zonder verlies van kwaliteit en vitaminen”.
Contact: Fruitperserij Lierman, Westkapellestraat 398, 8300 Knokke-Heist. luc@lierman.be