Maatjeskoorts stijgt
Met het nakende aanbreken van de nieuwe maand stijgt ook in onze badstad de maatjeskoorts. Op het Verweeplein in Knokke glijden op donderdag 11 juni de eerste Hollandse Nieuwe over de tong. Het maatjesseizoen gaat officieel op 9 juni van start. De Nederlandse haringvloot bestaat evenwel nog slechts uit twee schepen. Het overgrote deel van de Hollandse Nieuwe komt via Noorwegen en Denemarken aan de wal. De legendarische Scheveningse spantrawlers Wiron 5 en Wiron 6 denken volgende week zondag 30.000 emmertjes gekaakte en gepekelde ‘blanke’ Hollandse Nieuwe aan wal te brengen. Dat is twee keer zo veel als vorig jaar. Ze komen kant en klaar op de kaai. Na te zijn gepekeld rijpt de haring twee dagen. Daarna wordt hij diepgevroren, ook om bacteriën onschadelijk te maken. De Noorse en Deense vissers houden de haring twee dagen in koeltanks, waardoor de vis met rood vlees aan de wal komt. Een groot deel van het publiek kent echter nauwelijks het verschil tussen blanke en roodgekleurde haring. Of men het onderscheid in Knokke-Heist zal merken valt te betwijfelen. Ze worden er te snel naar binnen gewerkt…