HuysenSluis
Vlaanderens populairste tv-kok heeft een nieuw boek uit. Oud-Kuurnenaar Piet Huysentruyt maakt een selectie van de heerlijkste bereidingen waar hij als kind mee opgroeide. Recepten van vroeger doorspekt met Congolese invloeden, want zijn ouders waren oud-kolonialen. Het boek stelde hij in stijl voor, bij de in Knokke-Heist wonende driesterrenkok Sergio Herman van restaurant Oud Sluis in het Nederlandse Sluis. 110.000 boeken heeft hij verkocht van SOS Piet, maar in Nederland is hij nog altijd onbekend. Vandaar dat hij zijn boek in Nederland voorstelt. Een boek met recepten die zijn vader en moeder in zijn jeugd elke dag klaarmaakten. "Eigenlijk heb je in dat boek de helft zeer eenvoudige gerechten van ballekes in tomatensaus, rundstong met tomatensaus tot de moderne hobbykok die moderne gerechten maakt, zegt Piet Huysentruyt. In feite een hommage aan zijn moeder en zijn overleden vader die nog in Congo hebben gewoond. Een aantal gerechten doen aan ginder denken. "Jajajaja, in Congo aten de zwarten slakken uit de bomen. Dat hebben wij niet gegeten. We hebben wel nog aap klaargemaakt en boloko, maar dat is hier niet gekend," zegt Denise Creupellant, moeder van Piet. Het boek is bij Lannoo uit Tielt uitgegeven en ook in Nederland te verkrijgen.