19.5.16

VANDAAG IN 1940: VISSERSFAMILIES VLUCHTEN UIT HEIST

OP deze dag, 19 MEI, zijn in 1940 de meeste vissersfamilies aan boord van hun vaartuigen weggevlucht uit Heist. Dat gebeurde nadat kort tevoren de kustplaats voor het eerst werd gebombardeerd door de oprukkende Duitsers. De verhalen van deze vissers, de Vantorres –de Musschen- en vele andere Heistse, Zeebrugse en Oostendse vissersfamilies, vind je terug in het boek "VLUCHT NAAR PENZANCE". Het is een werk vol feiten en trieste en plezierige anekdotes over de vlucht, de zware rampdag van de Vlaamse vissers in Dieppe, vissersfamilies in Londen in de Blitz, gebleven vaartuigen, jonge vissers in Engeland bij de strijdkrachten, Vlaamse vluchtelingen op school, het leven en de problemen van kinderen en vissersvrouwen in Penzance en Brixham… Ook de vissersfamilies aan het bezette thuisfront komen aan bod, evenals de honger naar eten en de honger naar informatie, de ontspanning en de zelfredzaamheid van het vissersvolk en de bevrijding van Knokke en Heist. ‘Vlucht naar Penzance’ probeert verder enkele onbekende wapenfeiten van de Vlaamse vissers aandacht te geven. Vooral wilde het boek voorkomen dat de diverse kleine en grote oorlogsverhalen van de vissers verloren gaan




Heel wat gevluchte Heistenaars maakten vervolgens de Blitz mee in Londen. Ondanks de bombardementen gingen ze echter snel her en der aan de slag om in hun onderhoud te voorzien. Ze schuilden ‘s nachts in speciale shelters of in de ondergrondse. De Muschen (Vantorre) maakten er kennis met de officieren van De Gaulle. De Ratjes (Gheselle) werden in Brixton door een tijdbom uit hun bed geschud. Het warenhuis Bentalls in Kingston ging voor Heistenaars en Blankenbergenaars een grote rol spelen in hun oorlogsbestaan. Oude vissers liepen in Londen ’s nachts brandwachtdienst en een Blankenbergse jongen kreeg van de politie toelating om aardappelen te stelen… Een Oostendse visser trok in Wales briesend naar de politie omdat zijn gezin geen kolen kreeg. In een platgebombardeerde wijk in Londen gingen Heistse vrouwen puin ruimen Ook de Musschen (Leon Vantorre) werden herhaaldelijk ‘uitgebomd’ zodat ze uiteindelijk naar Penzance trokken, waar de vissers waren en het veiliger was. De Heistse vissers gingen vanuit het nabijgelegen Newlyn in zee. Meteen begonnen ze voor hun families woningen in te richten. Vervallen huisjes in Farmers’ Meadow Newlyn werden door de Heistenaars prompt omgedoopt tot Farmedoe. “Het was lijk een rovershol” zo herinnerde zich wijlen Yvonne Vantorre (foto). Heel wat anekdotes over vlucht en verblijf in Engeland komen uit de herinneringen van wijlen Gilberte Beirens en wijlen Theofiel De Groote (foto hieronder). 




Na Londen kwamen Heistenaars Jan Gheselle (van Ratjes), z’n vrouw Marie Depape en hun zoon Raymond in Brixham terecht, waar de kleinere Belgische vissersvaartuigen een onderkomen hadden. Brixham kreeg als eerste Vlaamse kolonie in Engeland een Anglo-Belgian House, waar biefstuk friet geserveerd werd! Voor de kleinste Musschenkinderen, zoals wijlen Jeanine Vantorre en André Bil, was het alvast een fikse tegenvaller toen zelfs de snoep gerantsoeneerd werd. De vluchtelingen maakten kennis met black-out, dubbele zomertijd, winkelen in een andere taal, met andere gewichten en vreemd geld. De vissersvrouwen maakten ook kennis met het Engelse eten, en leerden de Britten ondermeer hoe ze konijn moesten klaarmaken. De Heistse vissers en hun families inspireerden tijdens hun verblijf in Groot-Brittannië ook een aantal Britse schrijvers. De kinderen in Penzance kregen verder ook de verhalen over spoken te horen die blijkbaar volop in hun midden woonden. 

In het boekwerk lees je ook de verhalen van de vissers die in ons land waren achtergebleven en ondanks veel problemen en tegenspoed in de oorlogsjaren een bestaan hebben opgebouwd. Veel was te danken aan de haringwinters... Wijlen André Serreyn vertelde onder meer hoe erg de rantsoenering wel was en hoe men vindingrijk moest zijn of honger lijden. 

Meer info over het boek "Vlucht naar Penzance" en hoe men het kan bestellen:



17.3.16

NIEUW: “GESELS van een imaginaire god”

Zopas rolde in Knokke-Heist GESELS van een imaginaire god van de pers. Het boek schetst in 284 bladzijden problemen en mogelijke oplossingen rond de migrantencrisis, het gevaar van globalisatie, de heerschappij van de dollargod en de dreiging van een derde wereldoorlog. Hoe komt het dat tienduizenden moslimgezinnen momenteel de landen van hun vroegere koloniale meesters worden binnengesmokkeld in een soort retourkolonisatie? Wat is nodig om de  bestaande Europese waarden te beschermen? Via het doorlichten van de historie en de geloofwaardigheid van de godsdienstige dogma’s wordt nagegaan of onze cultuur sterk genoeg staat of straks mogelijk wordt weggeveegd. Waren we beter af zonder kerkelijke instellingen, of zijn ze een morele kracht ten goede?   Slagen extremisten erin ons zodanig in te schuchteren, dat kritiek op de godsdienst straks onmogelijk wordt en we terugkeren naar de mentale slavernij van de middeleeuwen?  Of zijn onderwijs en intensieve integratie de oplossing voor een betere toekomst? 

Wordt die toekomst echter evenzeer bedreigd door het extreem kapitalisme van multinationals en het economisch en politiek Big-Brother-imperialisme van landen zoals de Verenigde Staten? Is de Europese Unie een democratie? En vormt de globalisatie, waarbij sommige bedrijven groter zijn dan bepaalde landen, een bedreiging voor een democratische samenleving? Wordt de mens straks geleidelijk weer in lijfeigenschap genomen, dit keer door de multinationals? Worden we ondertussen -als voorbereiding- door de media met de ‘eenzijdige veelzijdigheid’ van het nieuws en het verstand-op-nul van celebrity- en reality-tv in slaap gewiegd?

Op deze en andere vragen probeert “GESELS” (vanaf de Big Bang tot vandaag) een antwoord te geven. “GESELS” bevat geen moeilijke stadhuiswoorden en is prettig leesbaar, ondermeer ook door vele tientallen citaten van mensen zoals Einstein, Prof. Etienne Vermeersch, Mark Twain, Kafka, Oscar Wilde, Richard Dawkins, Boeddha, ‘Homer Simpson’, Napoleon, Ricky Gervais, Yoko Ono, George Orwell, Voltaire, Woody Allen, Shakespeare, Bill Maher, Neil deGrasse Tyson, Bob Hope, Hitler, Angelina Jolie, Osama Bin Laden, Desmond Tutu, Stephen Hawking…Hoe burgemeester Lippens de zeldzaamheid van zuiver drinkwater in de toekomst ziet, komt eveneens aan bod.

Auteur van GESELS” is A.J. Beirens, die meer dan dertig jaar lang het radionieuws verzorgde op Lokale Omroepen als Dynamo en Paradijs, en in die periode ook correspondent was voor de VRT en BBC-radio.

“GESELS” werd zopas gepubliceerd bij Lulu.com in Groot-Brittannië, kost 19,98 € en kan via deze link besteld worden:  http://bit.do/gesels        
ISBN nummer: 978-1-326-57207-5

De Knokke-Heistse misdaadauteur Piet Baete zegt over "GESELS": "Over een onderwerp dat ons allemaal in de ban houdt, zeer helder en humoristisch geschreven. Absolute aanrader"

Eerder schreef A.J. Beirens onder meer ook ”Vlucht naar Penzance”, het verhaal van de Heistse en andere Vlaamse vissers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is naast de pocketuitgave van de "Vlucht naar Penzance" ook een editie met groot formaat en harde cover beschikbaar en verder nog een kleureneditie .   
Andere boeken van dezelfde auteur vind je HIER.  

GESELS info:






Support independent publishing: Buy this e-book on Lulu.