23.7.13

Zomerlezing in Knokke-Heist: identiteit vandaag

Op donderdag 8 augustus om 10 uur geeft Paul Verhaeghe, hoogleraar aan de Universiteit Gent in hotel Pavillon het Zoute in de Bronlaan een lezing over Identiteit vandaag.  Als we nadenken over onze identiteit, gaan we er bijna automatisch van uit dat die min of meer vastligt, ergens diep in onze hersenen en genen. In deze lezing brengt Verhaeghe een radicaal andere visie: onze psychologische identiteit is een constructie, waarbij onze omgeving een doorslaggevende rol speelt. Als de omgeving verandert, dan verandert ook onze identiteit. Deelname: 15 EUR – 12,5 EUR met Uitpas

Dit is de laatste twintig jaar zeer ingrijpend gebeurd onder invloed van het neoliberalisme. Paul Verhaeghe onderzoekt de effecten van neoliberalisme, vrijemarktwerking, privatisering en de relatie tussen de maakbare samenleving en onze identiteit. Wie wij zijn wordt zoals altijd bepaald door de context waarin wij leven. Die context bepaalt op dit moment: Wie geen succes heeft zal ziek zijn. De dwang tot succes en geluk blijkt een keerzijde te hebben, het leidt tot verlies aan zelfbesef, tot desoriëntatie en vertwijfeling. De mens is eenzamer dan ooit. Ten einde dit duidelijk te maken, komen de volgende onderwerpen aan bod. Hoe ontstaat identiteit en wat is de plaats daarin van normen en waarden? Hoe ziet onze huidige identiteit eruit, en waarom ziet die er zo uit? Waarom voelen heel wat mensen zich niet zo goed in hun vel, terwijl we toch in materiële overvloed leven?

Paul Verhaeghe is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Zijn eerste doctoraat (1985) handelde over hysterie, zijn tweede (1992) over psychodiagnostiek. Hij werkt als gewoon hoogleraar aan de universiteit van Gent. Sinds 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden.


Boekentip: Identiteit - Paul Verhaeghe - 2012, Uitgeverij De Bezige Bij