12.10.11

Natuurbeheerswerken verhogen ecologische waarde van Park 58

Vrijwilligers van Natuurpunt hebben zich de voorbije dagen in Duinbergen ingezet om de jaarlijkse natuurbeheerwerken in het duingebied Park 58 uit te voeren. Onder meer werden alle duingraslanden gemaaid. Het betreft hier evenwel veel meer dan een opkuis. De werken hebben als doel om de duingraslanden verder te verschralen. Door het maaisel af te voeren wordt de bodem armer gemaakt. Daardoor ontstaat een meer gevarieerde en bloemenrijkere vegetatie met de typische en vrij zeldzame flora van schrale duingraslanden. Door de werken wordt de zeldzame duinflora in dit gebied te gevrijwaard van negatieve invloeden van buitenaf en wordt verstruweling van het volledige duingebied tegen gegaan. Park 58 is gelegen te midden villawijken, derhalve zijn -door een oppervlakte van amper 7 ha en z’n langgerekte vorm- de randeffecten merkbaar tot in het midden van het duingebied. Een jarenlang beheer door de natuurvereniging heeft op de waardevolste duingraslandjes evenwel reeds een duidelijke kentering teweeg gebracht in het voordeel van de ‘echt’ zeldzame natuur en geleid tot een merkbaar grotere biodiversiteit. In de bloeiperiode zijn de kleurrijke duingraslanden van Park 58 een lust voor het oog, met een rijke bloei van soorten als Nachtsilene, Kegelsilene, Kuifhyacint, Wit vetkruid, Grote tijm, Duinruit, Geel walstro, Glad walstro, Walstrobremraap, Schermhavikskruid, Grote teunisbloem, Kandelaartje, Grijskruid, Hazepootje, St-Janskruid, Scherpe fijnstraal en Kleine ratelaar.

Zondag Natuurwandeling in Park 58

Wie meer wil weten over de natuurbeheerwerken en de waarde van dit unieke duingebiedje, kan op zondag 16 oktober deelnemen aan de geleide natuurwandeling van Natuurpunt Knokke-Heist. Daarbij worden de natuurbehoudswerken speciaal toegelicht. Verder wordt ook aandacht besteed aan de natuurfenomenen voor de tijd van het jaar, zoals bessen en struiken. Aanvang om 14u bij de pergola aan de hoofdingang van Park 58 langs de Elizabetlaan in Duinbergen.


Gids: Chantal Jacobs - tel. 050 /61.42.10 Deelname: Gratis voor leden van Natuurpunt v.z.w. en kinderen onder de 12 jaar. Overigen: 2,50 euro.

Foto: Gewone vleugeltjesbloem: een klein maar prachtig plantje, dat in twee kleurvarianten voorkomt.
Het kan zowel blauwpaarse als witte bloempjes hebben. Beide kleurvarianten komen in Park 58 door elkaar voor.