16.6.11

Pladijs Vis van het Jaar 2011

Pladijs is door de 'sectorgroep visserij' van de VLAM verkozen tot Vis van het Jaar . De organisatie wil daarmee de consument bewust maken van het rijke visaanbod in ons land. In het verleden was de pladijs (of schol) ook al een drietal keer 'Vis van het Jaar'. In 2010 was de zeeduivel aan de beurt. Qua aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor de Vlaamse vissers. En toch koopt slechts 8 procent van de gezinnen de vis in kwestie. "Dit jaar is het pladijsbestand trouwens op een historisch hoog niveau. De vissers mogen ongeveer 6.000 ton pladijs binnenbrengen. Dat is vrijwel 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist", aldus VLAM. Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. En in 100 gram pladijs zit amper 1 gram aan vetstoffen. De VLAM heeft verder een receptenfolder met pladijsgerechten samengesteld, die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten.