8.1.11

'Maxim' goed voor Gouden Lens bij Internationaal Fotofestival Knokke-Heist

Zaterdagavond 8 januari heeft de professionele jury van de 33ste editie van de Internationale Fotowedstrijd Knokke-Heist de laureaten bekend gemaakt. Voor deze uitgave werden zo’n 3770 foto’s ontvangen. Dat zijn er bijna 900 meer dan vorig jaar. De inzendingen zijn afkomstig van 843 fotografen uit 28 verschillende landen. De beraadslaging van de jury heeft veel langer geduurd dan normaal. Dat heeft volgens juryvoorzitter Stephane Verheye onder meer te maken met het feit dat er drie dames en drie heren in de jury zetelden. De waardering voor de foto’s vanwege de dames stond daarbij soms loodrecht op die van de heren. Verder is er ook het gegeven dat bijna twee derden van de foto’s dit keer digitaal werden ingezonden. Het projecteren van die foto’s duurt in de regel wat langer dan het bekijken van afgedrukte exemplaren. De GOUDEN LENS 2011, is meteen ook iemand die in de categorie Jong Talent voorkwam. De prijs ter waarde van 2.000 euro gaat naar Julie van der Vaart uit het Limburgse Lanaken. Ze won met een bijzonder sobere foto van een jongeman die op de rand van z’n bed zit. Volgens de juryvoorzitter valt het beeld vooral op door z’n sterke harmonie. Julie van der Vaart is 22 en studeert momenteel fotografie aan de KHLim in Genk. Aan de ORO-nieuwsdienst verklaarde een bijzonder opgetogen Julie, dat het met de jongeman in de winnende foto om Maxim gaat, een bekende van haar. De ZILVEREN LENS en 1250 euro werd in de wacht gesleept door de Russische beroepsfotograaf Valery Melnikov, die z’n foto’s met Valmel tekent. Melnikov woont in Moskou en werkt ondermeer voor het blad Kommersant. Hij rijft de prijs en 1250 euro binnen met een surrealistische foto waarbij een man met een bontjas in een besneeuwd landschap z’n hoofd onderdompelt in een net niet bevroren waterpartij. De BRONZEN LENS en 650 euro is bestemd voor de 52-jarige Safiullin Salavat uit het Russische Chelyabinsk. Deze Russische persfotograaf won vorig jaar Zilver in Knokke-Heist. Dit keer wist hij de jury te bekoren met een vrolijke kleurenfoto van een meisje dat bij haar armoedig huisje haar evenwicht probeert te houden op een dunne boomstam. De prijs voor JONG TALENT ter waarde van eveneens 650 euro werd toegekend aan Elizaveta Belikova, een jonge Russische fotografe die aan de Universiteit van Moskou de lessen heeft gevolgd, en sedert kort werkt als fotoredactrice voor het bedrijf PR+Sport. Ze krijgt de Award voor een zeer sobere foto van een jonge vrouw die in een kamer met veelkleurige verticale strepen zit. De foto is onderdeel van een reeks. Dat ze de prijs in Knokke-Heist won heeft haar meteen haar verkoudheid doen vergeten en de vernielingen die haar hond zopas heeft aangericht.



De jury bestond uit voorzitter Stephane Verheye, Freddy Van Vlaenderen (Centrum voor Beeldexpressie) Annick Geenen (KHLim Genk...), Monia Warnez (fotografe), Annelies Lievrouw (fotografe) en Pascal Baetens (fotograaf).


Het Internationaal Fotofestival 2011 wordt in Knokke-Heist gehouden van 9 april tot 13 juni in het Cultureel Centrum Scharpoord en diverse andere locaties in de Badstad.



Foto hiernaast: Elizaveta Belikova (jong talent) met haar ondeugende hond...