17.11.10

‘Knokke: Nostalgie in Woord en Beeld’

In Knokke werd zopas door de auteurs Danny Lannoy en Frieda Devinck de laatste hand gelegd aan het fotoboek ‘Knokke: Nostalgie in Woord en Beeld’. Twee en een half jaar hebben de initiatiefnemers gewerkt om meer dan 300 foto’s te verzamelen en bijhorende teksten te schrijven. Het is meteen het vierde boek dat door vzw De Distel werd uitgebracht over de badstad. Met foto’s en afdrukken van postkaarten wordt in tien hoofdstukken aangetoond hoe de gehuchten zoals het Zoukte, het Kalf, de Oosthoek, het Hazegras, oud Knokkedorp zich over de jaren hebben aaneengesloten tot de badstad die we vandaag kennen. De foto’s dateren uit de periode van 1895 tot 1940. Ze laten ondermeer de ontplooiing van de Zeeweg tot Lippenslaan zien. Verder ook de eerste bebouwing aan de Zeedijk. Het dorp en z’n gehuchten groeiden in een halve eeuw uit tot een badplaats van formaat.

Met “Knokke: Nostalgie in Woord en Beeld” is Danny Lannoy aan z’n twaalfde boek toe. Twee jaar geleden schreef hij samen met Philippe Muylle en Fons Theerens ondermeer ‘100 jaar Compagnie Het Zoute’. Co-auteur en taalkundige Frieda Devinck heeft trouwens ook haar sporen al verdiend. Samen met Danny Lannoy schreef ze reeds ‘Knokke, de jaren ‘50’ en ‘Impressionisten in Knocke & Heyst’. Ze is verder bijzonder actief bij ‘Cnocke is Hier’. Voor de toekomst ligt trouwens ook het boek ‘Knokke, de jaren ‘60’ op de schrijfplank. Voor 2012 zijn een Sincfalatentoonstelling én een boek gepland met als titel ‘Van het atelier naar de kust’, dit in samenwerking met Thérèse Thomas.

Met de opbrengst van de boeken steunt uitgeverij De Distel allerlei sociale doelen en historisch gericht projecten. Onlangs werden voor Lindenhove aupairfietsen aangeschaft. Dat zijn fietsen met een aangehaakte rolstoel. Het was trouwens in 1993, dat het eerste boek van De Distel verscheen: ‘Knokke en de Belle Epoque’. Daarna volgden ‘Terugblik’, en ‘Knokke, de jaren ‘50’.

‘Knokke, Nostalgie in Woord en Beeld’ telt 192 bladzijden, 312 illustraties, is gebonden met harde kaft. Intekenprijs €34, na verschijning €39. Verschijningsdatum 6.12.2010.
Intekenen kan door storing op rekingnummer 478-4236021-81 van De Distel vzw (+5€ port buiten Knokke-Heist).