16.9.10

Hilde Crevits opende Oesterseizoen in Sluis

Vlaams minister Hilde Crevits van Mobiliteit en Openbare Werken werd donderdagnamiddag in het Belfort in Sluis geïntroniseerd in de ‘Gilde van de Vergulde Oester’. Dat gebeurde naar aanleiding van de opening van het nieuwe oesterseizoen. Crevits werd meteen ook verwelkomd in de ‘Orde van de Confrérie du Sabre d'Or’. Het sabreren is de eeuwenoude traditie om met een speciale sabel een fles Champagne te openen, waarbij het de bedoeling is dat er geen of nauwelijks champagne verloren gaat. Als klap op de vuurpijl mocht de Vlaamse minister ook nog als één van de eerste genodigden in het pas ontwikkeld oesterbroodje bijten. Naast minister Crevits traden ook de koks Sergio Herman en Roger Van Damme en de Nederlandse gedeputeerde Kees Van Beveren toe tot de 'Gilde van de Vergulde Oester'.

De Nederlandse Oestervereniging overhandigde tevens aan minister Crevits het nieuwe fietsboekje 'Zalig Zeeland'; waarin (fiets)routes langs de 'highlights van Zeeuwse Zilte Zaligheden' staan beschreven. Ondertussen vielen in onze buurgemeente echter boze woorden over de bijdrage van 40.000 euro van de gemeente Sluis aan de Oesterparty die in het Belfort werd gehouden.

Het was de Romein Sergius Orata die het kweken van oesters in Europa introduceerde een eeuw voor het begin van onze jaartelling. Vele eeuwen later hebben de Nederlanders het kweken van oesters geleerd van de Fransen.