“Als er geen duidelijke afspraken komen rond toegangsleeftijd en sex-discriminatie komt Culture Club volgend jaar niet terug naar Knokke-Heist”
Een uitermate kwade Eerste Schepen Maxim Willems heeft dinsdag gereageerd op de vele klachten rond het evenement ‘Culture Club on the Beach’, dat zaterdag vanaf 16u gehouden werd op het evenementenstrand. “Vele jongeren hadden een kaart in voorverkoop gekocht maar mochten niet binnen omdat ze geen 18 jaar waren”. Nog meer opmerkelijk is de bewering: “meisjes vanaf 16 jaar mochten WEL binnen”. Een woordvoerder van Culture Club in Gent zegt, dat bij een dansevenement waar alcohol geschonken wordt men wettelijk 18 moet zijn om toegelaten te worden. Er is verder geen enkele verplichting om dat op de tickets te vermelden. Volgens de Eerste Schepen is dit “gelogen, en zit de wetgeving terzake veel ingewikkelder in mekaar”. Het feit dat meisjes vanaf 16 wel toegang kregen tot het evenement doet de organisatie af als “een paar meisjes die mogelijk door de mazen van de controle geglipt zijn”. Uit de klachten blijkt echter dat het de regel was om de meisjes vanaf 16 van hun vrienden die nog geen 18 waren te scheiden bij de toegang tot het evenement. Bij de gemeente vraagt men zich af welke lugubere denkpistes daarbij wel gevolgd worden. “Als er geen duidelijke afspraken komen rond toegangsleeftijd en sex-discriminatie komt Culture Club volgend jaar niet terug naar Knokke-Heist” aldus nog Eerste Schepen Maxim Willems. De organisatie heeft nu toegezegd om toegezonden ongebruikte kaarten van jongeren beneden de 18 te vergoeden.
Twee jaar geleden was er in Knokke-Heist trouwens ook al een discriminatieklacht tegen een evenement van Culture Club.
Klacht tegen Martini Terrazza in Knokke
In Knokke-Heist wordt door het gemeentebestuur en de politie zwaar getild aan een klacht over de exlusieve loungebar Martini Terrazza wegens vermeende discriminatie. Een zestal koppels uit de badstad mochten zaterdag van de portiers de nieuwe zaak in de Dumortierlaan niet binnen. Onder hen ook gemeentepersoneel. De geweigerden, allen 40-plussers, vermoeden dat ze volgens de portiers niet pasten in het doelpubliek van de zaak, en slecht scoorden vanwege het feit dat ze zich met de fiets verplaatsten in plaats van met een dure sportwagen. "Nu hebben wij duidelijk het gevoel gehad dat wij als Knokke-Heistenaars gediscrimineerd werden in onze eigen gemeente. Wij vinden een dergelijke houding onaanvaardbaar en hebben dan ook bij het Gemeentebestuur officieel klacht ingediend," aldus één van de geweigerden. Ook de politie heeft inmiddels gelijkaardige vaststellingen gedaan. Freddy Vandierendonck die in de politiezone Damme/Knokke-Heist verantwoordelijk is voor Private Veiligheid en de controle van portiers, heeft afgelopen weekend eveneens vastgesteld dat beide buitenwippers van de Martini Terrazza mensen weigerden. "Ik had daar ook bedenkingen bij en ben van plan dat zeer nauwgezet op te volgen" aldus de politieman. De exploitatie van de Martini Terrazza ligt in handen van de 'hippe' Gentse Culture Club. Debby Wilmsen woordvoerder van Bacardi-Martini in Brussel zei vanmorgen: "ik ben in contact met Culture Club om na te gaan wat er gebeurd is zaterdag 14/7. Het is zeker niet de bedoeling dat er mensen geweigerd worden op basis van kleur, leeftijd, kledij, etcetera. Martini Terrazza is toegankelijk voor iedereen". Later verduidelijkte men nog dat de toegang eigenlijk geweigerd werd "omdat de zaak vol zat". Het is natuurlijk wel verdacht toen andere bezoekers blijkbaar wel nog binnen mochten. "Omdat ze gereserveerd hebben", aldus de portier. Toen de Westkapellenaars dit bij de betrokkenen checkten, bleek er van reservatie geen sprake. Maar toegegeven, ze kwamen wel aan met een sjieke wagen in plaats met een gewone fiets...