18.3.08

Burgemeester Lippens haalt uit naar Vlaamse overheid wegens verkeerschaos

Wie met de auto van Brugge naar Knokke-Heist moet of omgekeerd, moet momenteel een ware lijdensweg volgen. Normaal heeft de automobilist tussen de provinciehoofdstad en de badstad een aantal keuzes, waarvan weliswaar geen enkele ideaal: via Dudzele, Koolkerke, Damme, Zeebrugge of de Herdersbrug.

Het gemeentebestuur heeft er alle begrip voor dat er onderhoudswerk wordt uitgevoerd aan de door zwaar vrachtverkeer toch echt wel geteisterde gewestwegen. Alleen een snelle uitvoering van de AX kan hier trouwens op termijn voor een ontlasting zorgen. De manier echter waarop de Vlaamse overheid de timing voor de wegwerkzaamheden heeft bepaald, is hemeltergend.

Aan café Veldzicht, op het kruispunt van de Westkapellesteenweg (Koolkerkesteenweg) met de Dammesteenweg (Dudzelesteenweg) wordt een ‘zwart punt’ weggewerkt. Hierdoor is het traject zowel via Koolkerke als via Damme onderbroken. Dat zal wellicht nog duren tot half mei.

Tegelijk - een sterk staaltje van gebrek aan coördinatie - wordt het brugdek van de Herdersbrug hersteld en moet er een vijzel van de brug vervangen worden, hopelijk maar tot half april. Dus dit veel gekozen traject is de eerstkomende weken ook al geen optie.

Via de smallere binnenweg tussen Dudzele en Brugge kan men door, maar daar is het nu uiteraard bijzonder druk, en wordt het verkeer ook nog vertraagd door werkzaamheden aan de wegkant. Niet echt een goede optie. Bovendien zijn er aan die zijde werkzaamheden aan de ring rond Brugge.

De kustweg volgen tot aan de expresweg Zeebrugge -Brugge dan maar? Dat is gerekend zonder de vertragingen en omleidingen door de werkzaamheden aan de tram en de bruggen over de zeesluis.

Het beste alternatief is de Natiënlaan volgen tot in Hoeke, en dan verder langs de Damse Vaart, via Lapscheure en Moerkerke-Sint-Rita, of tot in Maldegem en dan zo naar Brugge.

Het scheelde geen haar of de werkzaamheden aan Veldzicht werden uitgevoerd nog voor die aan de Leeskensbruggen (N49) - destijds ook oorzaak van ellenlange files, zeker in het weekend - beëindigd waren. Het gemeentebestuur en de lokale politie van Knokke-Heist hebben toen zware druk uitgeoefend, om dat rampscenario tegen te houden.

Burgemeester graaf Lippens haalt daarom fel uit naar het gebrek aan gezond verstand en aan overleg met de lokale overheden bij de planning van de wegwerkzaamheden op gewestwegen. Hij laakt bovendien het feit dat informatie over werk aan de gewestwegen maar met mondjesmaat de gemeentebesturen bereikt.