Zaterdagavond organiseert Natuurpunt Knokke-Heist een laatste boomkikkerwandeling. Dat gebeurt in het kader van de internationale excursiereeks "Boomkikkers over grenzen". De grensregio van de Zwinstreek is voor België en Nederland een van de laatste overlevingsgebieden van de boomkikker. Dit kleine kikkertje dankt zijn naam aan de zuignapjes van de tenen, waardoor het zich in kleine bomen en vooral struiken kan begeven om te zonnen en zich te voeden. De wandeling van zaterdag start dit keer om 22 uur op het Oosthoekplein onder begeleiding van natuurgids Rudi Vantorre.
Voortplantingsgebied
Het voorplantingsgebied van dit grasgroene kikkertje zijn zonnige poelen met een gezonde waterplantvegetatie bestaande uit o.m. waterranonkel en gedoornd hoornblad, én met in de onmiddellijke omgeving doornige struiken zoals braam. Waterplanten die teveel schaduw brengen, zoals witte waterlelie, waardoor het water te traag opwarmt, zijn dan weer niet geschikt voor een boomkikkerpoel. Doordat poelen hun functie als drinkplaats voor de veeteelt verloren en doornige struiken in hun functie als perceelafbakening vervangen werden door prikkeldraad, verdween deze typische leefbiotoop van de boomkikker in grote mate uit ons landschap. Hierdoor raakten de nog aanwezige boomkikkerpopulaties volledig geïsoleerd, wat herkolonisatie van nieuwe gebieden en versterking van populaties zeer bemoeilijkt.
De bescherming van de boomkikker
Om het herstel van de populaties van de boomkikker in de Zwinstreek te bevorderen, startten de natuurverenigingen .i.s.m. de overheden bevoegd voor natuurbehoud met een actieplan voor het behoud van de boomkikker. Maar vooral aan de Belgische kant van de grensstreek gaat het nog steeds niet goed met de boomkikker. Eigendomsstructuur en intens landbouwgebruik van zelfs het schrale binnenduinrandgebied, dat de kern vormt van het leefgebied van de boomkikker aan onze kant van de grens, maken realisatie van de nodige ingrepen om de boomkikkerpopulatie te beschermen zeer moeilijk. Een regelmatig overleg tussen de natuurbehoudbeweging en natuurbeherende instanties enerzijds en de eigenaars en gebruikers van deze gebieden die cruciaal zijn voor de overleving van de boomkikker anderzijds, dringt zich op.
Maak kennis met het leefgebied van de boomkikker
Om het boomkikkeractieplan te promoten, organiseren de natuurverenigingen aan beide kanten van de grens met steun van de provinciale overheden geleide natuurwandelingen in het leefgebied en het uitbreidingsgebied van de boomkikker. Onbekend is immers onbemind. Enkel door een actieve bescherming kan deze uiterst zeldzame en beschermde amfibiesoort behoed worden van complete verdwijning uit onze Zwinstreek. Het behoud van dit belangrijk facet van ons natuurlijk erfgoed is ons aller verantwoordelijkheid!
Wilt u meer informatie over de boomkikker?
Neem dan een kijkje op de website
www.boomkikker.info of de website van Natuurpunt Knokke-Heist
www.natuurpuntknokke-heist.be. Wil u weten hoe u kunt bijdragen tot de bescherming van dit diertje door bv. de gesubsidieerde aanleg van een boomkikkerpoel op uw eigendom, dan kunt u via de afdelingswebsite ook contact opnemen met Natuurpunt afd. Knokke-Heist. Voor meer info: tel. 050 40 35 42 of
tom.vermeersch@west-vlaanderen.be