Tijd om te gaan mosselen
Het mosselseizoen is woensdag officieel gestart
met de veiling in Yerseke van de eerste oogst van het nieuwe seizoen. De
afgelopen jaren begon het seizoen meestal enkele weken eerder. Dit jaar hadden
de mosselen door het koude voorjaar meer tijd nodig om te groeien tot de
gewenste kwaliteit. Een medewerkster van het Mosselkantoor in Yerseke laat
weten dat de nieuwe mossels „romig zijn en een uitgesproken zilte smaak
hebben”. De kwaliteit van de Zeeuwse mossels is aanmerkelijk verbeterd door het
mooie weer van de afgelopen weken. „De kleur en het vleesgewicht voldoen nu aan
de eisen van de handel”, liet secretaris Jaap Holstein van de Nederlandse Vereniging
Mosselhandel weten. „En de verwachting is dat de kwaliteit van de mossels de
komende tijd nog beter wordt.” Ook in de Knokke-Heistse restaurants zullen de
komende dagen en weken weer volop mossels geschept worden.
Trouwens zeggen onze noorderburen, het
meervoud van mossel is mossels. Dat is trouwens in het West-Vlaams ook zo. “Mosselen”
is een werkwoord heet het bij de visvakkrant. Je zegt dus: “We gaan mosselen,
want de mossels zijn weer prima”.