24.7.13

Tijd om te gaan mosselen

Het mosselseizoen is woensdag officieel gestart met de veiling in Yerseke van de eerste oogst van het nieuwe seizoen. De afgelopen jaren begon het seizoen meestal enkele weken eerder. Dit jaar hadden de mosselen door het koude voorjaar meer tijd nodig om te groeien tot de gewenste kwaliteit. Een medewerkster van het Mosselkantoor in Yerseke laat weten dat de nieuwe mossels „romig zijn en een uitgesproken zilte smaak hebben”. De kwaliteit van de Zeeuwse mossels is aanmerkelijk verbeterd door het mooie weer van de afgelopen weken. „De kleur en het vleesgewicht voldoen nu aan de eisen van de handel”, liet secretaris Jaap Holstein van de Nederlandse Vereniging Mosselhandel weten. „En de verwachting is dat de kwaliteit van de mossels de komende tijd nog beter wordt.” Ook in de Knokke-Heistse restaurants zullen de komende dagen en weken weer volop mossels geschept worden.


Trouwens zeggen onze noorderburen, het meervoud van mossel is mossels. Dat is trouwens in het West-Vlaams ook zo. “Mosselen” is een werkwoord heet het bij de visvakkrant. Je zegt dus: “We gaan mosselen, want de mossels zijn weer prima”.