De Gastronomische Club Prosper Montagné
organiseert ieder jaar een wedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste
sommelier van het land. De vijf finalisten zijn Destin Cannaert (restaurant
Oud Sluis te Sluis), Dries Corneillie (Hertog Jan, Brugge
Sint-Michiels), Grégory Van Acker (restaurant De Lijsterbes,
Berlare), Francis Vandierendonck (Casino Knokke) en Hendrik
Verniers (restaurant Ten Bogaerde, Koksijde). Zij strijden in het najaar
om de titel van ‘Eerste Sommelier van België 2014’ .
De wedstrijd ‘Eerste Sommelier van België’
is bij wet erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Deze titel is dus
wettelijk beschermd en is exclusief voorbehouden aan de meesterschapswedstrijd
georganiseerd door Club Prosper Montagné.
Gido Van Imschoot, Provoost Sommeliers,
staat in voor de coördinatie en het goede verloop van de wedstrijd. De
finalisten moeten naast een theoretische proef ook een degustatieproef en een
praktische proef afleggen (ontvangen van de gasten, het opnemen van een bestelling,
aanbieden, serveren van de wijnen en een blindproef van vijf wijnen, één bier
en één digestief).
De finale van de wedstrijd ‘Eerste
Sommelier van België 2014’
vindt plaats op maandag 7 oktober 2013 in de hotel- en toerismeschool
Spermalie te Brugge. Diezelfde dag wordt onder leiding van Robert Van
Landeghem, Provoost Keukenchefs, de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2014’ georganiseerd. De
finalisten van deze wedstrijd zijn Vincent Denis (chef-patissier van L’Eveil
des Sens te Montigny-le-Tilleul bij Charleroi), Kevin Lejeune (sous-chef
van restaurant La Paix te Anderlecht), Dany Lombart (chef van Le Mayence te
Charleroi), Pieterjan Rosseel (zaakvoerder van homecooking Pieterjan Rosseel
bvba, Diksmuide) en Glenn Verhasselt (sous-chef van restaurant ‘t Stoveke te
Strombeek-Bever). ‘s Avonds worden de laureaten gevierd tijdens een groot
banket in Salons Saint-Germain te Diksmuide waarop ook het publiek is
uitgenodigd.
De Gastronomische Club Prosper Montagné werd
gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire
beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde
professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische
gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen
bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de
meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Sommelier van
België’, waarbij de beste jonge talenten uit de Belgische gastronomie het tegen
elkaar opnemen.