De start van het Zeeuwse mosselseizoen uit
de bodemcultuur haalt onverwachts toch onze nationale feestdag. Een kleine week
vroeger dan aangekondigd zullen er vanaf vandaag vrijdag 19 juli al mosselen
van Zeeuwse oorsprong aan de horeca en vervolgens ook de supermarkten worden
geleverd. Dat zegt het Antwerpse visbedrijf Verbiest, dat samenwerkt met
Zeelands Roem. Door de slechte weersomstandigheden van het afgelopen voorjaar
hadden de Zeeuwse mosselkwekers en -handelaars eerder laten weten dat de start
van het nieuwe mosselseizoen verlaat werd tot 24 juli. “Maar door het
onverwachts goede weer de laatste twee weken hebben de mosselen goed kunnen
groeien,” laat Nico Roodhooft, verantwoordelijke verkoop van de visverdeler
Verbiest, weten. Wel wordt er momenteel nog maar één maat aan de horeca
verkocht, met name de jumbo-mosselen.
Prima vleesgewicht
Dinsdag 16 juli zijn op de mosselveiling in
Yerseke trouwens de eerste Zeeuwse mosselen uit de bodemcultuur geveild. De
enige aanvoerder, de BRU 36, bood 636 nettoton aan uit de Hammen met een
stukstal van 143 en een vleesgewicht van 26,7 procent. Koper Triton voor 265,56
euro per 100 kilo .
Dinsdagmiddag om 16.00 uur volgden nog twee aanvoerders uit hetzelfde
vangstgebied. De lading van de BRU 50 (426 ton) ging het eerst onder de hamer. Deze
mosselen kookten bij een stukstal van 148 een vleesgewicht van 32,2 procent.