Het hoeven niet altijd sterrenkoks of filmsterren te zijn naar wie nieuwe gerechten en drankjes genoemd worden. Die eer kan ook een Heistse vissersvrouw te beurt vallen. Dat blijkt uit het nieuwe boek “Garnalen (gérnoars)” van auteur Katrien Vervaele en marien biologe Nancy Fockedey. Het boek bevat niet alleen verhalen van vroeger en nu plus alles wat je ooit over garnalen wilde weten, maar ook authentieke gerechten. Eén van de unieke recepten is afkomstig van Mireille D'Hauw, wiens man vaart op de Z55 Goede Hoop. Het gerecht heet dan ook Mireilles Coquilles. Het ontstond toen ze op een keer garnaalkroketten wilde maken, maar het deeg te slap was. “Je kunt dat niet wegsmijten hé”, zegt Mireille. “Ik heb dat deeg dan in een schulpe gedaan, in een coquille, en dat was een succes. Ik maak ze nu vaker zó klaar, in een schelp, in plaats van in kroketten. Dat is niet zo vettig, want op onze leeftijd blijven zo’n kroketten al een keer op de maag te liggen”, aldus nog de bedenkster van Mireilles Coquilles. Het recept en 19 andere gerechten vind je terug in het boek “Garnalen (gérnoars)”, dat sinds een paar dagen in de winkel ligt.
“Garnalen (gérnoars)”: Katrien Vervaele en Nancy Fockedey, Uitgeverij Lannoo
ISBN 978 94 014 0148 7 Gebonden, 208 pagina’s, € 29,99