De voorbije dagen was “mosselen met friet” in Knokke-Heist en Sluis het gerecht dat op restaurant het meest besteld werd. Daarbij zijn uit Zeeland gigantische hoeveelheden van dat zeebanket aangevoerd. Of dat in de toekomst ook nog zal kunnen houdt de mosselproducenten al enkele jaren bezig. In twee jaar is er namelijk geen mosselzaad van betekenis meer gevallen. Dat is de voorbije dagen nu plots wèl gebeurd zegt het Landbouw Economisch Instituut bij onze noorderburen. Dat is goed nieuws want de mosselkwekers zijn nog steeds voor een flink deel afhankelijk van mosselzaad wat op de bodem wordt gevist. De sector heeft inmiddels vergunning aangevraagd voor het opvissen van het zaad in september. De hoop is dat daarmee in de toekomst de mosselproductie weer op peil kan worden gebracht. Die is namelijk de voorbije 5 jaar steeds kleiner geworden. Sedert begin deze week probeert men trouwens ook weer op kleine schaal mosselzaadjes te verschalken bij middel van een zogeheten “mosselzaadinvang”.
Foto: mosselzaadinvang