Woensdag werden in de Noorse havenstad Stavanger de eerste aan land gebrachte Hollandse Nieuwe geproefd. De maatjes zijn van een uitstekende kwaliteit en hebben een vetgehalte van meer dan zestien procent. Het haringseizoen gaat op woensdag 6 juni officieel van start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel. Vorig jaar bracht het vaatje 67.750 euro op. Volgens het Nederlands Visbureau mag alleen een haring die op een traditionele wijze is bereid en een vetgehalte van minstens zestien procent heeft, een Hollandse Nieuwe worden genoemd. De vis wordt vers aan land gebracht, daar gekaakt en gepekeld en vervolgens ingevroren. Het invriezen van de haring doodt schadelijke parasieten die zouden kunnen aanwezig zijn. Vorig jaar werd ruim vijftien procent van de haring verwerkt tot maatjesharing. Daarvan ging de helft naar Duitsland, ruim 43 procent naar Nederland en de rest naar ons land. De overige 85 procent van de gevangen haring werd verwerkt tot onder meer rolmops of gerookte haring. Op dinsdag 5 juni wordt de maatjesharing vanaf 18 u aangeboden op De Bolle in Heist. Dat gebeurt in een tentje voor het Grand Café Au Lilas Blanc. Ze kosten 3,50 EUR het stuk, met een gratis jenever erbij. Donderdag 7 juni is er vanaf 17.30 uur een maatjesfestijn op het Verweeplein in Knokke. Daar presenteert Xavier voor de 19de keer in een grote feesttent de Hollandse Nieuwe. Op woensdag 6 juni, is er trouwens vanaf 19u ook een Maatjesparty, op de Groote Markt in Sluis.