De veerkracht van zijn levensstijl loopt parallel met de virtuoze beweeglijkheid van zijn artistieke productie, waarin geen rode draad te vinden is. Een ongelukkige liefdesrelatie leidt tot een bundel gedichten, Dag, jij (1971), die evenzeer opvalt door zijn seksuele expliciteit als door zijn verzengende emotionele heftigheid. Nog jaren nadien blijft de roddelpers in Claus' privé-leven wroeten.Sylvia KristelVan 1974 tot 1978 is Claus weer in Parijs, dit keer samen met de actrice Sylvia Kristel. Uit deze relatie wordt op 10 februari 1975 zijn tweede zoon, Arthur, geboren.Uiteindelijk verhuist hij in 1977 alleen terug naar Gent, waar zijn broer Guido sinds 1973 de 'Hotsy Totsy Club' uitbaat. Dat is een populair artiesten- en jazzcafé, waar Claus geregeld verschijnt met zijn literaire vrienden.
Op 11 december wordt de film Vrijdag in roulatie gebracht. Claus tekent voor het scenario, de dialogen en de regie. Hij werkt inmiddels aan zijn bekendste werk Het verdriet van België, dat in 1983 verschijnt. De verschijning ontketent een megahype en het boek wordt een enorm succes. Het wordt later, in 1994, verfilmd door de Zwitserse regisseur Claude Goretta.
Zijn moeder en vader overlijden respectievelijk in 1984 en 1986 in Gent. In 1986 ontvangt Hugo Claus de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding voor een Nederlandstalig auteur. Op 12 juni 1993 treedt Claus in het huwelijk met Veerle De Wit. Ze wonen een tijdlang in Cavaillon (Zuid-Frankrijk). In 1996 wordt aan de Universiteit Antwerpen het 'Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus' opgericht, het eerste in zijn soort gewijd aan een nog levend auteur.