Het boekwerk dat de tentoonstelling begeleidt is trouwens veel “meer” dan een catalogus. In een tiental hoofdstukken worden de belangrijke schilders belicht die werkzaam waren in Knokke en Heist. Het boek schetst een beeld van het leven van de schilders van weleer en de badplaatsen aan de hand van fotomateriaal, documenten en gegevens van ondermeer Emile Verhaeren, kunstcriticus en dichter die ook te Knokke verbleef.
Waar verbleven ze, waar schilderden ze, waarom kwam de Franse impressionist Camille Pissarro naar Knokke? Speciale aandacht gaat naar de Duitse impressionist Paul Baum, Vader en zoon Parmentier, de dierenschilders Alfred Verwee en Geo Bernier, Felicien Rops in Heist, Theo Van Rysselberghe en Anna Boch beiden lid van “Les XX” en de luminist Emmanuel Viérin. Naast de catalogus is er een biografisch overzicht van meer dan 250 kunstenaars ooit werkzaam aan de Belgische Oostkust, meer bepaald in Heyst en Knocke.
Danny Lannoy en zijn ploeg mogen terugblikken op een geslaagd concept met bezoekers uit binnen- en buitenland. De meeste doeken waren afkomstig uit privé-verzamelingen en zullen waarschijnlijk nooit meer aan het kunstpubliek getoond worden. De tentoonstelling kreeg ruime belangstelling in de pers met gunstige kritieken in de media, zowel op radio als TV. De organisatie was verplicht een herdruk van de catalogus te voorzien. Deze zal binnenkort ter beschikking zijn in het Sincfala-museum of de betere boekhandel. Voor wie de tentoonstelling niet heeft bezocht kan het boek een troost zijn. Het 224 blz. tellende kunstboek is verkrijgbaar aan 39 € (uitgave Stichting Kunstboek).
ZONDAG BEGROETEN DE IMPRESSIONISTEN VERMOEDELIJK HUN 11.000ste BEZOEKER !