Het Vredeselftal met de Wereldvredesvlam trotseert op 11 november wind en weer tussen Cadzand en Knokke-Heist. Op zondag 11 november pakt het gemeentebestuur van Knokke-Heist uit met een volledig nieuw concept voor de traditionele herdenking van de Wapenstilstand van de 1ste Wereldoorlog. Onder het motto “Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid” is een grensverleggende vredeshappening uitgewerkt waarin de Wereldvredesvlam centraal staat.
In 1991 werden in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Afrika, India en het Midden-Oosten zeven vredesvlammen ontstoken door prominente vredesactivisten. Deze 7 vlammen werden samengebracht in 1 Wereldvredesvlam die permanent brandt in een monument in Bangor in Wales. Vanuit Wales werd de vlam ondertussen over de hele wereld verspreid, o.a. ook in het Nederlandse Cadzand. Hoewel Nederland tijdens de eerste wereldoorlog neutraal bleef en bijgevolg geen herdenkingen op 11 november kent, waren het gemeentebestuur van Sluis en de Stichting Wereldvredesvlam Cadzand meteen bereid om mee te werken aan een grensoverschrijdende 11 novemberherdenking.
11 plaatselijke atleten uit de Nederlands-Belgische Zwinstreek (Jan Morbee, Martine Rosseel, Dominique Maas, Philip Devinck, Martine Devinck, Melissa Veldkamp, Jean (Boudin) Deloddere, Stijn Oosterlynck, Julien Vanparys, Marnix Trenson en Henk Warnier) in hagelwitte vredes-outfit verzamelen om 9.30 uur in de tuin van de Nederlands Hervormde Kerk in Cadzand-dorp waar ze in aanwezigheid van een delegatie van het Knokke-Heistse schepencollege worden verwelkomd door vertegenwoordigers van the World Peace Foundation en de kersverse Sluise wethouder Maria Le Roy. Na een korte ceremonie ontsteken Julie en Sofie Morbee de Olympische vredesfakkel die het gemeentebestuur in bruikleen kreeg bij het Belgisch Olympisch Comité, aan de Wereldvredesvlam. Daarna loopt het elftal in een symbolische V-formatie die verwijst naar Victorie, Vrede en Verdraagzaamheid via het Retranchement naar Knokke, een afstand van precies 11 km. Rekening houdend met de slechte weersvoorspellingen zal het voor de 11 getrainde atleten geen gemakkelijke opgave zijn om de Wereldvredesvlam brandend te houden. Harde rukwinden en mogelijks ook striemende regenbuien vormen in de uitgestrekte vlaktes van de Retranchementstraat en Graaf Jansdijk immers een reële bedreiging voor de vredestoorts. Toch hopen de 11 lopers om 11 uur de Wereldvredesvlam bij de Margaretakerk te arriveren voor een wake met internationale vredesliederen, gezongen door het solidariteitskoor Wak maar Proper uit Diksmuide en poëzie van de plaatselijke scholen. Daarna gaat het met de vredesvlam in optocht naar het burgemeester Frans Desmidtplein voor een bloemenhulde en optredens.